ВОЛОНТЕРИ OЧИСТИЛИ ПАРКИЋ-ШУМИЦЕ
22.10.2011

Учесници еколошке акције која је организована протеклог викенда у насељу Ледена стена Градске општине Палилула-Ниш, под мотом „Волонтирам, зато што волим свој град“, уредили су део паркића „Шумице“ који се простире по ободу  Спомен парка Бубањ. Акција је организована у оквиру глобалне активности Clean up the World 2011-Очистимо Србију, на иницијативу запослених компаније Филип Морис у Србији, који већ трећу годину за редом у 15 градова Србије у којима компанија послује, на договореним локацијама, промовише циљеве волонтерског и друштвено одговорног рада.

Под покровитељством Градске општине Палилула, акцији запослених компаније Филип Морис у Нишу придружиле су се и организације цивилног друштва: Мој Бубањ, Волонтерски центар, Пулс, Зелени кључ, Зоо Планет, ЕКОполис, Зелена мрежа града Ниша. Велики допринос, уз коришћење механизације, дале су и друштвено одговорна предузећа ЈКП Горица, ЈКП Медијана, ДП Ерозија у Нишу, АД Железница Србије. 

У петочасовном добровољном раду, око 140 волонтера из компаније и организација цивилног друштва, промовишући активизам и волонтерски рад у области заштите и очувања животне средине у локалној заједници, раскрчило је око два хектара шуме, између Специјалне школе „Бубањ“ и ОШ „Бубањски хероји“, од растиња, шибља, болесних стабала, уклоњено је смеће. Постаљено је 10 корпи за отпад и o њима ће убудуће бринути локално становништво. 

Овим поводом, председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић је изјавио: „Веома ми је драго што је Компанија Филип Морис у Србији подржала еколошку иницијативу волонтера која ће се остварити у простору Спомен парка „Бубањ“–Шумице, на територији Градске општине Палилула. Уређење простора у нашој средини не посматрамо само као једнодневну активност волонтера на сакупљању смећа већ као један од корака у јачању свести сваког појединца о еколошким проблемима са којима смо данас сви суочени. Уверен сам да ће и ова грађанска иницијатива, уз нашу подршку, бити катализатор за сталне промене у приступу и обичајима који морају постати начин живота у будућности. У нашој општини је 2008.године на иницијативу ЕКОполис мреже потписан протокол о регионалној сарадњи у остваривању планетарне еколошке кампање „Clean up the World“, промотери смо и активности националне акције „Очистимо Србију“ и партнери 33.организација цивилног друштва, што нашу организацију локалне самоуправе, још више обавезује.“

Иницијатива о уређењу овог простора је старијег датума. Потекла је од становника насеља Ледена стена и локалног удружења грађана „Пулс“ који су покренули акцију да се шумица расчисти од дивљих депонија и смећа из разлога што угрожава безбедност и здравље најмлађих становника насеља. Акцију је подржало руководство Градске општине Палилула са пулом невладиних организација: Пулс, Мој Бубањ, ЕКОполис мрежа, Волонтерски   центар, Сигуран корак, Екоман, ММУ“Цар Константин“, Зоопланет, Зелени кључ... У три акције волонтера током 2010/2011 године, организоване поводом Дана шума, Дана планете и Светског дана животне средине-CUW активности, уклоњено је смеће са површине од 5 хектара, засађено око 20 нових  стабала, постављене су кућице за птице, организовано такмичење у кросу за ученике основних школа  са територије општине Палилула. Нова, јесења активност Нишких волонтера, у потпуности је променила ружну слику о овој „зеленој оази“ Палилуле, која је услед љуског немара годинама затрпавана отпадом и заборављена од надлежних комуналних и инспекцијских служби.